Conflict VS-Iran - Tienduizenden deelnemers aan begrafenisprocessie in Ahvaz

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de stad Ahvaz, in het zuidwesten van Iran, hebben zondag tienduizenden mensen deelgenomen aan een processie ter ere van generaal Qassem Soleimani. De leider van de Iraanse Quds-brigade werd in de nacht van donderdag op vrijdag gedood nabij het Iraakse Bagdad door een Amerikaanse droneaanval. Nadat zaterdag al verschillende begrafenisprocessies plaatsvonden in Irak, werd het lichaam van Soleimani vroeg op zondagochtend overgevlogen van Bagdad naar Ahvaz. De ceremonie daar werd live uitgezonden door verscheidene Iraanse televisiezenders.

Soleimani zal dinsdag worden begraven in zijn geboortestad Kerman, in het zuidoosten van Iran. Daarvoor zullen er ter ere van de generaal in verschillende Iraanse steden begrafenismarsen plaatsvinden die volgens de autoriteiten door "miljoenen" Iraniërs zullen worden bijgewoond. Zondagavond vindt ook een plechtigheid plaats in de hoofdstad Teheran, waar de Iraanse leiders deel aan zullen nemen.

Iran heeft sinds Soleimani's dood al meerdere keren te kennen gegeven wraak te zullen nemen voor de dood van de topgeneraal. Amerikaans president Donald Trump waarschuwde zopas op Twitter nog voor de gevolgen van vergeldingsacties.

Bron: Belga