Von der Leyen volgende week naar Londen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen gaat volgende week woensdag naar Londen voor een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson, op drie weken voor de brexit. Dat is vernomen bij de Commissie. Op het programma staat een bilaterale ontmoeting tussen von der Leyen en Johnson in de ambtswoning van de Britse premier in Downing Street. Een woordvoerder van de Britse regering bevestigt de afspraak.

De Britten verlaten de Europese Unie op 31 januari. Vanaf dan treedt een overgangsperiode in werking, die tot eind dit jaar duurt. In die tijd moeten de Europese Unie en Groot-Brittannië hun nieuwe relatie - lees: een alomvattend handelsakkoord - onderhandelen.

De EU heeft al verschillende keren aangegeven dat het moeilijk wordt om die ingewikkelde gesprekken in minder dan een jaar tijd af te ronden. Volgens bronnen in Downing Street mikt Johnson op een handelsakkoord zoals dat tussen de EU en Canada, dat enkel focust op goederen en niet op diensten. Slagen de onderhandelaars er niet in om tegen eind 2020 een akkoord te bereiken, kan het alsnog tot een harde brexit komen en moeten Londen en Brussel handel drijven op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie, met tarieven, quota en alle gevolgen van dien.

bron: Belga