"Iran en vrije naties van de regio zullen dood Soleimani wreken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Iran en de "vrije naties van de regio" zullen de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani wreken. Dat zegt de Iraanse president Hassan Rohani, na de dodelijke Amerikaanse aanval op het konvooi van Soleimani. Daarbij kwam ook de militieleider Abu Mahdi al-Mohandis om het leven. "Er bestaat geen enkele twijfel over het feit dat de grootse natie van Iran en de andere vrije naties van de regio hun wraak zullen nemen op het misdadige Amerika voor deze vreselijke moord", aldus Rohani, in een persbericht op de website van de overheid.

De generaal kwam om het leven in een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad. Het Pentagon maakte bekend dat de Amerikaanse president Donald Trump het bevel gegeven om Soleimani te "doden". Iran kondigde ook onmiddellijk aan de dood van de generaal te zullen wreken.

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times is de generaal, net als verschillende andere leden van Iraakse milities die de steun van Iran krijgen, gedood door raketten die een Amerikaanse drone van het type MQ-9 Reaper had afgevuurd op een konvooi dat de luchthaven van Bagdad verliet.

Op het Tahrirplein in Bagdad kwamen vrijdagochtend na de dodelijke raid tientallen Irakezen bijeen. Ze zongen en dansten, aldus een fotograaf van het Franse persagentschap AFP.

Volgens het financieel nieuwsagentschap Bloomberg doet de dood van Soleimani vrezen dat de oplopende spanningen tussen de VS en Iran tot een gewapende confrontatie kunnen leiden, waarin andere landen makkelijk kunnen worden meegesleurd. De spanningen lopen al maanden op en worden bemoeilijkt door de protesten in Irak en Iran.

Soleimani leidde de Quds-troepen van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Bron: Belga