GAIA steunt Vlaams gewest in zaak rond vuurwerkverbod

GAIA steunt Vlaams gewest in zaak rond vuurwerkverbod

Dierenrechtenorganisatie GAIA zal het Vlaams Gewest ondersteunen in de verdediging van het Vlaams vuurwerkverbod voor het Grondwettelijk Hof. Dat zegt voorzitter Michel Vandenbosch. Gisteren raakte bekend dat niet alleen een aantal vuurwerkverkopers maar ook de federale overheidsdienst economie het Vlaams vuurwerkverbod – dat bepaalt dat vuurwerk verboden is tenzij expliciet toegestaan door de lokale overheid – aanvecht bij het Grondwettelijk Hof. Volgens federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) komt het algemene vuurwerkverbod neer op een marktverbod, en is het daardoor in strijd met de Europese richtlijn.

Dierenrechtenorganisatie GAIA wil het Vlaams Gewest nu ondersteunen in die zaak, en zal optreden als tussenkomende partij. “Met haar beslissing geeft minister Muylle blijk van onkunde”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. “Ze blijkt niet eens te weten dat het Vlaams decreet geen totaalverbod op het gebruik van vuurwerk, laat staan de verkoop ervan, inhoudt.” De GAIA-voorzitter verwijt de minister ook “een totaal gebrek aan bekommernis om het leed van massaal veel honden, katten en paarden.”

Volgens GAIA zit de oplossing in een verbod van de verkoop van vuurwerk, behalve als het geluidsarm is. De dierenrechtenorganisatie roept minister Muylle op daar werk van te maken.

bron: Belga