Kind wordt bijna blind door te vaak op smartphone te zitten

Tegenwoordig is het moeilijk om je leven voor te stellen zonder smartphone, ook al hebben we het grootste deel van ons leven zonder gesteld. Beeldschermen worden steeds alomtegenwoordiger in ons leven, evenals dat van onze kinderen en kleinkinderen, wat niet per se een positieve ontwikkeling is.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Artsen raden vaak aan dat kinderen niet te lang achter een scherm zitten. Dit is echter niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Sommige kinderen willen net als hun vriendjes doen, anderen raken overstuur als ze niet met een telefoon kunnen spelen of tv kunnen kijken. En is sommige gevallen is het voor ouders gewoon makkelijker om ze achter een scherm te zetten.

Het kan echter ook fout gaan. Zo ook bij de dochter van Dachar Nuysticker Chuayduang uit Thailand, die bijna blind was geworden. Artsen zeiden dat de oorzaak duidelijk was: volgens Elitereaders bracht ze veel te veel tijd door voor een telefoonscherm.

Lui oog

In een bericht op Facebook schrijft de vader dat zijn dochter op slecht tweejarige leeftijd op de telefoon begon te spelen. Ze raakte verslaafd en in paniek toen hij haar zei te stoppen. Dus liet hij haar meestal op de mobiel spelen.

De gezondheidstoestand van het meisje verslechterde geleidelijk. Eerst moest ze een bril dragen, maar later bleek dat een operatie onvermijdelijk was.

Het kleine meisje leed aan amblyopie (een lui oog). Dit was het gevolg van de schadelijke bijwerkingen van een langdurig en ongecontroleerd gebruik van de mobiele telefoon van haar vader.