Weerbericht: zachte temperaturen bij vrij krachtige wind

Weerbericht: zachte temperaturen bij vrij krachtige wind

Deze namiddag wordt het rustiger en droger. Vooral in het oosten en noordoosten van het land kan er nog wat neerslag vallen. In het westen van het land verschijnen er ook enkele opklaringen. De maxima liggen tussen 8 en 13 graden bij een matige tot aanvankelijk nog vrij krachtige wind uit zuidzuidwest met rukwinden tot 55 kilometer per uur, aldus het KMI. Vanavond wordt het wisselend bewolkt met in het westen een toenemende kans op buien. Richting kust is daarbij ook een donderslag mogelijk. In de loop van de nacht wordt het overwegend droog maar trekt de hemel opnieuw dicht vanaf het zuiden. Tegen de ochtend zijn dan opnieuw enkele buien mogelijk. Op de Ardense Hoogten kan het zicht beperkt worden door laaghangende bewolking. De minima liggen tussen 4 en 7 graden bij een matige wind uit zuidzuidwest.

Morgen is het wisselend tot zwaarbewolkt en kunnen er hier en daar enkele buien vallen. Tegen de avond neemt door de nadering van een storing de kans op hoge bewolking toe. Het wordt wat minder zacht met maxima van 4 graden in de Hoge Ardennen tot lokaal 10 graden in Vlaanderen. Er waait een matige tot lokaal vrij krachtige zuidelijke wind met rukwinden tot 55 kilometer per uur.

In de nacht naar zondag trekt een storing over het land vanuit Frankrijk met regen en buien. Ten zuiden van Samber en Maas kan het langere tijd en bij momenten matig regenen. De minima liggen tussen 2 en 8 graden. In het zuidoosten van het land zijn eventueel rukwinden mogelijk tot 70 kilometer per uur.

Zondag wordt een wisselvallige dag met perioden van regen of buien. Op het einde van de namiddag wordt het geleidelijk droger vanaf het westen met ook opklaringen. We halen maxima van 4 of 5 graden op het Ardense reliëf tot 9 graden aan de kust. De wind waait matig en over het zuiden van het land tijdelijk vrij krachtig tot eventueel krachtig. Rukwinden rond 60 kilometer per uur en lokaal tot 80 kilometer per uur.

De kerstvakantie begint maandag met licht wisselvallig weer met opklaringen en wolkenvelden waaruit plaatselijk een bui kan vallen. Maandagnacht bereikt een nieuwe regenzone ons land vanaf de Franse grens. Dinsdag kan het opnieuw vooral over het zuiden eerst nog wat regenen en hangen er veel wolkenvelden. Kerstavond verloopt droog zonder nachtvorst en ook op kerstdag blijft het droog, en zijn er regelmatig enkele zonnige perioden.

bron: Belga