Puigdemont wint slag in juridische strijd om zetel in Europees Parlement

Puigdemont wint slag in juridische strijd om zetel in Europees Parlement

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont krijgt een nieuwe kans in zijn juridische strijd om zijn zetel in het Europees Parlement op te nemen. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft vandaag immers geoordeeld dat het Gerecht zich opnieuw over de zaak moet buigen. Puigdemont en zijn oud-minister Antoni Comin hadden zich na de Europese verkiezingen van eind mei tot Luxemburg gewend omdat ze hun mandaat als Europarlementslid niet konden opnemen. Spanje eiste dat ze trouw aan de Spaanse grondwet zouden zweren alvorens de overheid hun namen zou overmaken aan het Europees Parlement. Puigdemont en Comin verbleven echter in België en weigerden naar Madrid af te zakken. Ze vreesden immers te worden opgepakt voor hun rol in de organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

Een dag voor de openingszitting van het Europees Parlement kregen Puigdemont en Comin echter nul op het rekest bij het Gerecht van de Europese Unie. Dat wees op 1 juli hun beroep in kort geding af tegen de weigering van het Europees Parlement om hen te laten zetelen. Het staat Spanje immers vrij, zo oordeelde het Gerecht, om zijn nationale procedures te organiseren en het parlement kan zich niet uitspreken wanneer hun namen niet op de nationale lijsten met verkozenen staan.

Puigdemont en Comin tekenden tegen deze beslissing echter beroep aan bij het Hof en dat komt de twee Catalaanse politici nu tegemoet. Het Hof, en meer bepaald de Spaanse vicevoorzitter, vernietigde vrijdag de beschikking van het Gerecht. Het Gerecht moet de zaak nu opnieuw behandelen.

De Catalaanse separatisten krijgen zo in Luxemburg een tweede opsteker in twee dagen tijd. Donderdag oordeelde het Hof immers al dat voormalig vicepresident Oriol Junqueras parlementaire immuniteit genoot als verkozen Europarlementslid. Junqueras is veroordeeld voor zijn rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017 en zit in de cel.

bron: Belga