Dodenbalans burgerschapswet India stijgt naar 14 na nieuwe dag van rellen

Dodenbalans burgerschapswet India stijgt naar 14 na nieuwe dag van rellen
Dodenbalans burgerschapswet India stijgt naar 14 na nieuwe dag van rellen

Bij nieuwe rellen in India in de nasleep van de omstreden burgerschapswet zijn vandaag vijf mensen omgekomen. Dat brengt het totaal op veertien sinds de start van de betogingen vorige week. Dat melden de lokale autoriteiten. Alle dodelijke slachtoffers vielen in de noordelijke staat Uttar Pradesh, met 200 miljoen inwoners de meestbevolkte van het land. De vier slachtoffers van vandaag werden door de kogels gedood, zo melden ziekenhuisbronnen.

De omstreden geamendeerde burgerschapswet werd woensdag door het parlement in New Delhi goedgekeurd, en maakt het makkelijker voor bepaalde religieuze minderheden, zoals de hindoes, sikhs, boeddhisten, Jains, Parsi en christenen, uit naburige landen met een moslimmeerderheid om staatsburger van India te worden. De wet geldt echter niet voor moslims.

Tegenstanders zeggen dat de wet ingaat tegen de seculiere grondwet, omdat religie een basis wordt om burgerschap toe te kennen. De regerende Bharatiya Janata-partij (BJP) van premier Modi stelt dat de burgers van India, ook moslims, niet zullen worden getroffen, maar dat de wet enkel tegemoetkomt aan mensen die religieuze vervolging in de drie landen met een moslimmeerderheid ontvlucht zijn.

De burgerschapswet leidde de afgelopen week tot gewelddadige protesten in het land. In de noordoostelijke deelstaten die grenzen aan Bangladesh, vrezen etnische stammengemeenschappen een influx van migranten.

bron: Belga