Regering schrijft boze brief over uitspraken Borrell over “Vlaams gerecht”

Regering schrijft boze brief over uitspraken Borrell over "Vlaams gerecht"

“Ongepast naar opportuniteit, vorm en inhoud”. Zo heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag de uitspraken gekwalificeerd van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid. De regering heeft onze permanente vertegenwoordiger opdracht gegeven een “diplomatieke demarche” te ondernemen. Borrell had maandag kritiek geuit op hoe “de Vlaamse gerechtelijke autoriteiten” het Europees aanhoudingsbevel toepassen. Hij had het over Natividad Jauregui, die nog altijd niet aan Spanje werd uitgeleverd. “Als dat jaren duurt, moet men niet verrast zijn dat er andere dingen gebeuren”, zei Borrell. Jauregui is een Baskische die er mee van verdacht wordt als lid van de ETA een Spaanse legerkolonel vermoord te hebben.

Het was Kamerlid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) die zich tijdens het vragenuurtje in de Kamer bekloeg over de uitspraken. Maar ook minister Geens, die ook bevoegd is voor Europese Zaken, was not amused. “Het is duidelijk dat dergelijke verklaringen van een Hoge Vertegenwoordiger nog ongepaster zijn dan anders”, zei de minister.

Hij heeft samen met minister van Buitenlandse Zaken David Goffin (MR) het initiatief genomen om de Belgische permanente vertegenwoordiger opdracht te geven “het totale onbegrip” te kennen te geven. Die demarche zou vandaag plaatsvinden.

Geens merkte wel op dat de woordvoerder van de Europese Commissie intussen heeft gepreciseerd dat het om persoonlijke uitspraken van Borrell ging en dat hij de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht heeft benadrukt.

bron: Belga