Queen opent Brits parlement na verkiezingsoverwinning Johnson

Queen opent Brits parlement na verkiezingsoverwinning Johnson
Queen opent Brits parlement na verkiezingsoverwinning Johnson

De Britse koningin Elizabeth heeft een nieuwe sessie van het Britse parlement geopend, na de verkiezingsoverwinning van premier Boris Johnson bij de vervroegde verkiezingen van vorige week. Het is de prioriteit van de regering om de brexit gedaan te krijgen “en het meeste te maken van de opportuniteiten” die ontstaan door het verlaten van de Europese Unie, aldus de 93-jarige koningin in haar ‘Queen’s Speech’.

De regering wil liberale handelsakkoorden onderhandelen, met “globaal leidende economieën” en tegemoetkomen aan “de prioriteiten van de bevolking”, zoals extra fondsen voor de nationale gezondheidszorg (NHS), zei ze. “Mijn regering start met een ambitieus plan van binnenlandse hervorming dat voldoet aan de prioriteiten van de bevolking”, aldus de Queen. Voor de eerste keer zal zo de meerjarige financieringsregeling voor de NHS in een wet gegoten worden.

Eerder had Downing Street gemeld dat tegen 2024 jaarlijks 33,9 miljard Britse pond wordt uitgetrokken voor de National Health Service.

Boris Johnson wil een “modern, eerlijk, op punten gebaseerd immigratiesysteem” ontwikkelen dat “vaardige werkers van over de hele wereld zal verwelkomen, om bij te dragen aan de economie, de gemeenschappen en openbare diensten van het Verenigd Koninkrijk”, aldus nog de Queen. Voor de verkiezingen had de Conservatieve partij van Johnson al gezegd dat het Britse migratiesysteem op Australische leest geschoeid zou worden.

De premier zal zijn plannen later op de dag nog toelichten in het House of Commons.

Bron: Belga