Impeachment Trump – Huis van Afgevaardigden keurt ook tweede impeachmentartikel goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft nu ook een tweede impeachmentartikel goedgekeurd tegen de Republikeinse president Donald Trump. De Juridische Commissie van het Huis keurde afgelopen vrijdag twee impeachmentartikels tegen de president goed. De artikels beschuldigen Trump van machtsmisbruik en van het hinderen van het goede verloop van de procedures in het Congres.
Woensdag plaatselijke tijd was het aan het Huis van Afgevaardigden om zich in een historische stemming uit te spreken over de artikels. De Democraten hebben een meerderheid in het Huis, dus het was vooraf al zo goed als zeker dat beide artikels zouden passeren. Het eerste artikel werd goedgekeurd met 230 stemmen voor, 197 tegen en één onthouding. Het tweede kreeg de goedkeuring van 229 parlementsleden, tegenover 198 tegenstemmen en opnieuw één onthouding.
Na het Huis moet de Senaat een proces starten rond de impeachment. Aangezien de Republikeinen de Senaat domineren, zal het impeachmentproces waarschijnlijk daar aflopen. Voor een afzetting van Trump is in de Senaat een tweederdemeerderheid nodig, en die vinden wordt voor de Democraten enorm moeilijk.

bron: Belga