Impeachment Trump – Huis van Afgevaardigden keurt impeachmentartikel wegens machtsmisbruik goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zoals verwacht het impeachmentartikel goedgekeurd waarmee de Republikeinse president Donald Trump machtsmisbruik wordt verweten. Dat gebeurde tijdens een historische stemming woensdag plaatselijke tijd. Er waren 230 stemmen voor, 197 tegen en één onthouding. Nu volgt nog een stemming over een tweede artikel. De Juridische Commissie van het Huis keurde afgelopen vrijdag twee impeachmentartikels tegen de president goed. De artikels beschuldigen Trump naast machtsmisbruik ook van het hinderen van het goede verloop van de procedures in het Congres.
De impeachmentprocedure tegen Trump startte in september nadat hij tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen Democratische vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Een melding van een klokkenluider vormde de aanleiding voor die eerste stap in de impeachmentprocedure. Joe Biden wordt in 2020 mogelijk de Democratische uitdager van Trump bij de presidentsverkiezingen.
Voor Trump zijn alleen de presidenten Andrew Johnson in 1868 en Bill Clinton in 1998 al lijdend voorwerp van een impeachmentprocedure geweest. De Republikein Richard Nixon ontliep de procedure door ontslag te nemen vooraleer er over een impeachment of afzetting van hem kon gestemd worden. Johnson en Clinton verkregen de vrijspraak in de Senaat.

bron: Belga