Debat over cultuurbesparingen doet spanningen opborrelen

Debat over cultuurbesparingen doet spanningen opborrelen

De Vlaamse besparingen in cultuur blijven de gemoederen verhitten en blijven ook voor spanningen zorgen tussen meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en CD&V. Dat is vandaag gebleken tijdens het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement. Daar toonde CD&V zich opvallend scherp voor minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. “Er is op dit moment geen meerderheid meer voor de cultuurbesparingen in dit halfrond”, reageerde Groen-fractieleider Björn Rzoska. Terwijl de cultuursector aan de deur van het Vlaams Parlement actie voerde en een delegatie uit de culturele sector het debat in het parlement volgde, laaide onder de glazen koepel van het parlement de discussie over de cultuurbesparingen opnieuw op.

Verrassend genoeg was het Karin Brouwers van meerderheidspartij CD&V die de vlam in de pan deed slaan. Zij toonde begrip voor de actievoerders en was opvallend kritisch voor de besparingen en voor de manier waarop minister Jambon ze heeft doorgevoerd. “Wij betreuren dat u, minister Jambon, onvoldoende tijd hebt kunnen nemen om overleg te plegen met de cultuursector. Dan had u misschien andere keuzes gemaakt of dan hadden uw keuzes meer draagvlak gehad. En dan had het luide protest uit de sector vermeden kunnen worden”, aldus Brouwers.

Brouwers liet ook verstaan dat de forse besparingen op de projectsubsidies een “persoonlijke keuze” van minister jambon waren en dat zij die forse ingreep “in de krant” had moeten vernemen. De tussenkomst van Brouwers veroorzaakte de nodige commotie en minister-president Jambon moest counteren door te benadrukken dat de besparingsbeslissing “gevalideerd is door de hele regering”, dus ook door de CD&V-ministers.

Dat was voor de oppositiepartijen het uitgelezen moment om de druk opnieuw op te voeren. “Zitten jullie nog samen in één meerderheid? Hebben jullie dit samen onderhandeld? Ik kan niet meer volgen hoor. Er is op dit moment geen meerderheid rond cultuur in dit parlement”, aldus Groen-fractieleider Rzoska. “Neem uw verantwoordelijkheid en stem de cultuurbesparingen straks weg”, vulde Tom De Meester (PVDA) aan. Sp.a-parlementslid Katia Segers nodigde de CD&V uit om samen nog amendementen op de begroting uit te werken om de besparingen op cultuur terug te draaien.

bron: Belga