Amerikaanse Senaat buigt zich over nieuwe handelsdeal tussen VS, Mexico en Canada

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een nieuw handelsakkoord tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico goedgekeurd. Het zogeheten USMCA-verdrag, dat het eerdere handelsverdrag NAFTA moet vervangen, moet nu nog naar de Senaat. Die neemt het verdrag dit jaar niet meer in behandeling. Eerder deze maand bereikten onderhandelaars van de VS, Canada en Mexico een akkoord over het verdrag. Ruim een jaar geleden was er ook al zo'n akkoord, maar dat redde het niet in de Amerikaanse politiek. Na de nodige aanpassingen lijkt het verdrag nu wel op weg naar ratificatie.

De Amerikaanse president Trump zegde het NAFTA-verdrag uit 1994 eenzijdig op omdat hij meent dat dit akkoord veel Amerikaanse banen heeft gekost. In het nieuwe verdrag zijn onder meer strengere regels rond arbeid opgenomen. Daarmee moet het voordeel van de relatief lage lonen, dat Mexico heeft ten opzichte van de twee andere landen, enigszins worden gecompenseerd.

De goedkeuring van de handelsdeal betekent een grote politieke overwinning voor de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, die willen tonen dat ze belangrijke wetgeving kunnen doorduwen ten tijde van de afzettingsprocedure van de president. Maar het zou ook een overwinning betekenen voor Trump voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Een herziening van NAFTA was een van zijn belangrijkste campagnebeloftes in 2016.

bron: Belga