Treinstaking - Eén op de drie treinen rijdt tijdens 24 urenstaking

door
Belga
Leestijd 1 min.

Woensdag om 22.00 uur is een 24 urenstaking van start gegaan bij het spoor. Ongeveer één op de drie treinen zal rijden, zo verwacht spoorwegmaatschappij NMBS. De staking kadert in het vastgelopen overleg over een sociaal akkoord 2020-2022 voor het spoorpersoneel. Ze is een initiatief van de socialistische vakbond ACOD Spoor - de grootste vakbond bij de spoorwegen - en de liberale bond VSOA Spoor. Ook de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorpersoneel (OVS) sloot zich bij de oproep aan.

De NMBS liet weten dat tijdens de staking ongeveer één op de drie treinen zal rijden, in het kader van de minimale dienstverlening. Het gaat om de helft van de IC-treinen en een derde van de L- en S-treinen. De meeste P-treinen, de treinen die enkel rijden tijdens de ochtend- en de avondspits, rijden niet. Ze waarschuwde ook dat in een aantal kleinere stations tijdens de staking amper of geen treinen zullen stoppen.

De spoorwegmaatschappij raadt reizigers aan om tot net voor hun vertrek haar reisplanner (op de website of in de app) te raadplegen.

De christelijke vakbond ACV-Transcom sloot zich niet bij de stakingsoproep aan. Al wees ook deze vakbond enkele weken geleden een voorstel van sociaal akkoord af.

De directie van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, liet eerder deze week weten dat ze blijft streven naar een sociaal akkoord, maar dat de onderhandelingsmarge beperkt is.

bron: Belga