Staatsveiligheid gebruikt pak meer ingrijpende inlichtingenmethodes

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische inlichtingendiensten gebruiken meer dan ooit bijzondere inlichtingenmethoden zoals telefoontaps, observaties en geheime huiszoekingen. Dat leert het jaarrapport 2018 van het Comité I, de toezichthouder op de inlichtingendiensten, dat gisteren is voorgesteld in het parlement. Dat roept ook vragen op bij de toezichthouder Comité I, schrijven De Tijd en De Morgen vandaag. Ook De Standaard berichtte al over het rapport. Bijzondere inlichtingenmethoden is de verzamelnaam voor een reeks moderne onderzoeksmethoden die de twee Belgische inlichtingendiensten - de Staatsveiligheid en militaire ADIV - sinds 2010 kunnen gebruiken om terroristen, extremisten en spionnen op te sporen. Het gaat om verschillende technieken, zoals het afluisteren van telefoongesprekken, het doorzoeken van huizen of het inkijken van mails.

In 2018 hebben de Belgische inlichtingendiensten 2.445 keer bijzondere inlichtingenmethoden toegepast, leert het jaarverslag van het Comité I. Dat is een stijging met meer dan 25 procent tegenover 2017. In vergelijking met 2013 gaat het om een toename van ruim 80 procent. Volgens het Comité I is de groei vooral toe te schrijven aan de Staatsveiligheid, die instaat voor het binnenlandse inlichtingenwerk.

In de inlichtingenwereld is te horen dat het stijgend gebruik van de bijzondere inlichtingenmethoden samenhangt met de huidige dreigingen tegenover België. Het gaat dan om de strijd tegen terreur, maar ook om de cyberoorlog met China en Rusland.

Het Comité I heeft de Staatsveiligheid gevraagd een intern onderzoek uit te voeren naar de opvallende stijging. Zo'n onderzoek dringt zich op omdat de 'uitzonderlijke' methodes dus niet meer zo uitzonderlijk blijken te gebeuren.

bron: Belga