Regeringen raken het eens over interministeriële conferentie rond vrouwenrechten

Regeringen raken het eens over interministeriële conferentie rond vrouwenrechten

De federale regering en de deelstaten zijn het deze ochtend op het Overlegcomité eens geraakt over de oprichting van een interministeriële conferentie rond vrouwenrechten. Die zal zich vooral bezighouden met het bestrijden van geweld tegen vrouwen. De vraag kwam van de Brussels minister-president Rudi Vervoort en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou, die in maart een eerste Brussels plan klaar wil hebben om geweld tegen vrouwen te bestrijden. De Waalse en Franse gemeenschapsregering steunden de vraag, en ook de Vlaamse en federale regering scharen zich nu achter het idee van een interministeriële conferentie rond vrouwenrechten.

Bedoeling is om meerdere keren per jaar samen te komen om te kijken hoe ver het staat met de maatregelen uit het Nationaal Actieplan Gendergerelateerd Geweld voor de periode 2020-2024, en om coherent en efficiënt beleid uit te werken voor heel België. Geweld tegen vrouwen bestrijden is de eerste prioriteit, maar de conferentie zal zich ook moeten buigen over onder meer de loonkloof tussen mannen en vrouwen, het glazen plafond of seksisme in het algemeen.

De interministeriële conferentie wordt tijdens het volgende Overlegcomité, in januari, samengesteld. Vanaf dan kan de conferentie aan de slag.

bron: Belga