Impeachment Trump – Republikeinen halen uit naar “onrechtvaardige” impeachement

Republikeinse parlementsleden hebben woensdag uitgehaald naar de door Democraten geleide impeachmentprocedure tijdens een debat in het Huis van Afgevaardigden. Ze noemen die een poging om president Donald Trump onrechtmatig omver te werpen. “Ik verzet me met volle overtuiging tegen de verraderlijke krachten die onze republiek bedreigen”, zei Republikein Clay Higgins, een fervente aanhanger van Trump uit Louisiana. “Amerika is zwaar getroffen door dit verraad, door deze onrechtvaardige en geïnstrumentaliseerde impeachment.”
“Wat we vandaag zien is ongezien in de Amerikaanse geschiedenis. Het is een zeer partijdige impeachment, met geen feiten die ze ondersteunen”, zei Republikein David Rouzer uit North Carolina. Hij beschuldigt de Democraten van een “diepe haat” tegen Trump.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat in handen is van de Democraten, is woensdag bijeen voor een debat dat zal leiden tot de stemming over de twee beschuldigingsartikelen gericht tegen de Republikeinse president: machtsmisbruik en belemmering van de goede werking van het Congres. De stemming over een procedure tot afzetting van de president, de derde in de geschiedenis van de Verenigde Staten, wordt later op de avond verwacht.
De Democraten, die een meerderheid vormen in het lagerhuis, beschuldigen Donald Trump ervan zijn macht te hebben misbruikt voor persoonlijke politieke doeleinden. Door militaire hulp aan Oekraïne te bevriezen, zou hij het land hebben willen dwingen om een onderzoek te voeren naar Joe Biden, zijn potentiële rivaal voor de presidentsverkiezingen in 2020.
Als hij woensdag wordt aangeklaagd, is het aan de Senaat om het proces van de president te organiseren, waarschijnlijk in januari. Omdat het hogerhuis in handen is van de Republikeinen, zou de miljardair vervolgens worden vrijgesproken.

bron: Belga