Franse ngo’s kopen dierentuin om dieren vrij te laten

Franse ngo's kopen dierentuin om dieren vrij te laten
Franse ngo's kopen dierentuin om dieren vrij te laten

Verschillende Franse ngo’s willen een dierentuin kopen om de dieren vrij te laten en er daarna slachtoffers van handel in wilde dieren op te vangen. Ze lanceerden vandaag een oproep voor donaties, met een verpletterend succes. In totaal is 600.000 euro nodig. Er werd al 100.000 opgehaald. Rewild, zo noemen de zeven ngo’s zich die de provinciale zoo van Pont-Scorff in Bretagne willen kopen. De zoo heeft momenteel financiële moeilijkheden. “De eigenaar vond het idee leuk en hij bood ons een kans. Het kopen van een dierentuin is bijna onmogelijk”, zegt Lamya Essemlali, co-voorzitter van Rewild.

Ondersteund op sociale netwerken door onder meer journalist Hugo Clément, die een nieuw programma over ecologie presenteert op France2, opende Rewild vanochtend een online collecte om de benodigde 600.000 euro voor de buy-out op te halen (https://www.gofundme.com/f/ Rewild). Vanmiddag stond de teller al op 100.000 euro. De verkoopsakte werd 48 uur geleden getekend en het team heeft tot eind mei om te betalen.

Ze staan voor een opdracht die niet min is. Eerst en vooral moeten de 561 dieren van de dierentuin, onder andere leeuwen, olifanten, giraffen, rode panda’s en wolven, klaar worden gemaakt voor vrijlating. Daarvoor moeten ze partners vinden in de landen van herkomst.

Daarna willen ze de dierentuin transformeren tot een revalidatiecentrum voor wilde dieren, in beslag genomen tijdens illegale dierenhandel. “Dierenhandel is de op twee na meest lucratieve trafiek na wapens en drugs en de tweede oorzaak van verdwijningen van soorten”, zei Lorane Mouzon, co-voorzitter.

We gaan de uitdaging aan, luidt het bij Rewild. Zo zijn er al werkzaamheden gepland om de omstandigheden van de bewoners te verbeteren. “We zijn professionals, geen stel hysterici die een dierentuin hebben gekocht om dieren buiten te zetten. We werken daar al 25 jaar, het is onze taak”, benadrukt Jérôme Pensu, oprichter van Biome, een bedrijf gespecialiseerd in kweekprogramma’s van bedreigde diersoorten en lid van Rewild.

Bron: Belga