Dochter Oeigoerse geleerde Ilham Tohti neemt Europese Sacharovprijs in ontvangst

Dochter Oeigoerse geleerde Ilham Tohti neemt Europese Sacharovprijs in ontvangst

In het Europees Parlement heeft de dochter van Ilham Tohti de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken in ontvangst genomen die aan de Oeigoerse geleerde is toegekend. In een korte toespraak vroeg Jewher Ilham actieve steun voor de strijd van haar vader. Het parlement besliste eind oktober om zijn jaarlijkse Sacharovprijs aan Ilham Tohti (50) toe te kennen. De professor zit sinds 2014 in een Chinese gevangenis en werd tot een levenslange celstraf veroordeeld wegens separatisme. Hij had een internetsite gebouwd om een dialoog op gang te brengen tussen de verschillende Chinese volkeren, maar zijn strijd voor de rechten van de Oeigoerse moslimminderheid in China gaat al verder terug.

De dochter van Ilham Tohti kwam zijn prijs vandaag in Straatsburg in ontvangst nemen. “Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid om (zijn) verhaal te brengen, want dat kan hij zelf niet doen. Om eerlijk te zijn, weet ik niet waar mijn vader is. In 2017 heeft mijn familie voor de laatste keer iets over hem gehoord”, zei Jewher Ilham, die zelf in de Verenigde Staten woont. Haar vader zag ze voor het laatst in 2013, toen ze op de luchthaven van Peking van elkaar gescheiden werden omdat hij niet op een vlucht richting de VS mocht stappen.

“Vandaag is er geen vrijheid voor de Oeigoeren in China: niet op school, niet in het openbaar en zelfs niet thuis achter gesloten deuren”, schetste ze de situatie van haar volk. “Mijn vader werd zoals vele Oeigoeren als een gewelddadige extremist bestempeld, met een ziekte die genezen moet worden en een geest die moet worden gereinigd. Het is met de foute stempel van extremisme dat de regering één miljoen mensen – en waarschijnlijk méér – naar ‘concentratiekampen’ gestuurd heeft. Hier worden Oeigoeren gedwongen om hun geloof, taal en cultuur op te geven. Ze worden er gefolterd en sommigen zijn er zelfs gestorven.”

Jewher Ilham had naar eigen zeggen schrik om zich tot de Europarlementsleden te richten, “omdat mijn woorden mijn familie in China schade zouden kunnen toebrengen”. Ze vraagt de EU om actieve steun voor de strijd van haar vader.

Volgens het Belgische Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) sijpelen er wekelijks verontrustende berichten binnen vanuit de autonome Chinese regio Xinjiang, “waar Oeigoeren nauwlettend worden gesurveilleerd en worden opgesloten”. Morgen stemt het parlement een resolutie waarin, aldus Vautmans, “we niet alleen China’s mensenrechtenschendingen in Xinjiang ontegensprekelijk veroordelen, maar waarin we ook concrete maatregelen voorstellen, zoals het sturen van internationale waarnemers en het bevriezen van tegoeden”.

bron: Belga