Barnier: “het zal niet mogelijk zijn in deze beperkte tijdspanne alles te doen”

Barnier: "het zal niet mogelijk zijn in deze beperkte tijdspanne alles te doen"

Volgens de Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier is het niet mogelijk om tegen eind volgend jaar een allesomvattend handelsakkoord met Groot-Brittannië te onderhandelen. “Maar we zullen al het mogelijke doen”, verklaarde hij vandaag aan de Europarlementsleden in Straatsburg. Michel Barnier onderhandelde voor de Europese Commissie over de brexit, en zal ook de komende gesprekken over de nieuwe relatie met de Britten op zich nemen. Groot-Brittannië stapt als alles goed gaat op 31 januari uit de Europese Unie, maar blijft de Europese regels wel volgen tot eind 2020. Die overgangsperiode zou in principe nog verlengd kunnen worden tot 2022, maar de Britse premier Boris Johnson sloot dat scenario al uit. Brussel en Londen moeten dus alles in minder dan een jaar tijd zien te regelen.

Dat wordt moeilijk, gaf Barnier vandaag toe in het Europees Parlement in Straatsburg. De beperkte tijd “zou de ambities wel eens kunnen beperken”, zei hij. “Zonder verlenging zal het niet mogelijk zijn, in de beperkte tijd die we hebben, alles te doen, maar we zullen al het mogelijke doen”, verklaarde de Fransman. Hij herhaalde wel dat beide partijen nog tot 30 juni de tijd hebben om te beslissen de overgangsperiode alsnog te verlengen. “Als we de nieuwe relatie in al haar dimensies willen definiëren, zullen we verder moeten werken en onderhandelen na het einde van de overgangsfase.”

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen trad hem daarin bij. “Op 1 februari (daags na de brexit, red.) zullen we een onderhandelingsmandaat voorstellen”, zei de Duitse. “Als we er niet in slagen een akkoord te sluiten voor eind 2020 komen we opnieuw in een zeer moeilijke situatie terecht. Maar dat zal vooral ten nadele van het Verenigd Koninkrijk zijn.”

bron: Belga