Vakbonden komen eensgezind op straat om Franse regering te doen toegeven

Vakbonden komen eensgezind op straat om Franse regering te doen toegeven
Vakbonden komen eensgezind op straat om Franse regering te doen toegeven

Tienduizenden mensen betogen in Frankrijk tegen de hervorming van de pensioenen. Voor het eerst is daartoe opgeroepen door alle vakbonden, die unaniem de regering willen doen plooien, ook met een staking van onbepaalde duur die dinsdag haar dertiende dag inging. Spoorarbeiders, leerkrachten, ambtenaren, advocaten, magistraten … de tegenstanders van het nieuwe pensioensysteem willen een regering doen toegeven die verzwakt is door het ontslag van de ontwerper van het project, Jean-Paul Delevoye. Hij wordt verdacht van belangenvermenging.

Het is de derde betogingsdag sinds begin deze maand. Op 5 december trokken ruim 800.000 mensen door de straten in Frankrijk. Ze waren met minder dan de helft op 11 december. Maar dinsdag doen ook de hervormingsgezinde vakbonden mee.

Parallel hiermee gaat de staking voor onbepaalde verder op enkele dagen van het begin van de kerstvakantie, onder meer bij de Parijse metro en bij de spoorwegen, terwijl de examenperiode voor de studenten begint. De helft van de metrolijnen lag plat, wat honderden kilometers opstoppingen veroorzaakte in Parijs en zijn voorsteden.

Volgens een peiling van Harris Interactive voor RTL en AEF Info staat 62 procent van de Fransen achter de staking, ook al wenst 69 procent een “kerstbestand”.

Bron: Belga