VAB verwacht vroege vrijdagspits en zaterdag files op lokale wegen richting skigebieden

VAB verwacht vroege vrijdagspits en zaterdag files op lokale wegen richting skigebieden

Heel wat Belgen trekken vanaf vrijdag, bij de start van de kerstvakantie, naar het buitenland voor de zon, sneeuw of een stedentrip. Anderen brengen kerst of eindejaar door in vakantieparken in Nederland of de Ardennen. Dat betekent dat de avondspits op vrijdag 20 december vroeger op gang zal komen, zo stelt mobiliteitsclub VAB. In het buitenland verwacht VAB zaterdag 21 december files op de wegen richting de skigebieden in de Alpen. Het drukke verkeer zal zich voornamelijk situeren op de smalle toegangswegen richting de skigebieden. In eigen land verwacht VAB dat de avondspits op vrijdag 20 december vroeger op gang zal komen, al rond 15.00 uur, en ook langer zal aanhouden. Ook op zaterdag 21 december en zaterdag 28 december verwacht VAB drukker verkeer richting het zuiden. Ook in Duitsland begint dit weekend de kerstvakantie op vele plaatsen, in sommige delen van het land zelfs al op donderdag en vrijdag. VAB verwacht al vanaf donderdagmiddag 19 december druk verkeer op de wegen vanuit de grote steden richting skigebieden. Vooral op vrijdag 20 december wordt het daar tussen 15 en 19 uur zeer druk op de wegen richting het zuiden en de skigebieden.

In Oostenrijk wordt het druk richting skigebieden op zaterdag 21 december. Het terugkerend verkeer moet met vertragingen rekening houden op zaterdagen 28 december en 4 januari (en dan vooral aan de grens met Duitsland). Het wordt vooral druk op de wegen richting skigebieden in Vorarlberg, Salzburgerland en Tirol.

In Zwitserland zal het vooral druk zijn op zaterdag 20 en 28 december, wanneer er veel wintersporters onderweg zullen zijn. Het terugkerend verkeer moet rekening houden met vertragingen op zaterdag 4 én zondag 5 januari.

In Frankrijk verwacht VAB niet alleen druk verkeer op vrijdag 20 december (vooral in de regio rond Parijs tussen 15.00 uur 22.00 uur), maar vooral op zaterdag 21 en zaterdag 28 december op de wegen naar de wintersportgebieden. Daar komt nog bij dat reizigers onderweg mogelijk hinder ondervinden van de stakingen die het openbaar vervoer in Frankrijk al verschillende dagen stilleggen en daardoor zorgen voor extra verkeershinder.

Het drukste verkeer verwacht VAB op deze twee zaterdagen in de Alpenregio tussen 9 en 14 uur. Vooral op de laatste kilometers richting de wintersportplaatsen (bergwegen) loopt de reistijd vaak flink op. Terugkerend verkeer mag drukte verwachten op zaterdag 28 december en 4 januari.

bron: Belga