Prins Andrew krijgt steun uit religieuze hoek: “Iedereen maakt fouten”

Foto AFP / L. SUWANRUMPHA

Na de beschuldigingen van seks met minderjarigen, heeft de Britse prins Andrew steun gekregen uit religieuze hoek. Zo liet de Britse aartsbisschop Justin Welby zich ontvallen dat “iedereen fouten maakt”. De schandalen weerhielden hem er ook niet van het kerstfeestje van de Queen bij te wonen.

Zijn moeder, de Britse koningin Elizabeth, hield naar jaarlijkse gewoonte een feest voor haar intieme kring. Fotografen wisten hem vast te leggen toen hij Buckingham Palace in een donkergroene Bentley verliet.

De hertog van York had zich voor het jaarlijkse evenement bij onder meer zijn broer prins Charles gevoegd. Een bron binnen het paleis zegt tegen de Daily Mail dat het feestje geen publiek evenement was en dat het daarom ook niet ongebruikelijk voor Andrew was om aanwezig te zijn.

Koningin Elizabeth organiseert elk jaar voor haar personeel een feest om haar medewerkers te bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar. Alle kosten betaalt ze uit eigen zak.

Jeffrey Epstein

Prins Andrew ligt de laatste tijd onder vuur vanwege zijn banden met de inmiddels overleden miljardair Jeffrey Epstein, die vastzat op verdenking van seksueel misbruik. In een interview met de BBC ontkende Andrew dat hij meedeed met de praktijken van Epstein. Nadat het tenenkrommende interview werd uitgezonden, legde de Britse prins zijn openbare functies neer. Ook trokken meerdere liefdadigheidsinstellingen hun handen van hem af.

De aartsbisschop van Canterbury Justin Welby is een van de weinigen die wel achter prins Andrew staat. Welby geldt als een belangrijke religieuze hoogwaardigheidsbekleder in Groot-Brittannië. In de krant The Big Issue werd hem expliciet gevraagd wat hij vond van het schandaal rond Andrew, en of hij niet van mening was dat de koninklijke familie zich aan een hogere morele standaard moet houden dan de rest van de gemeenschap.

“Ze dienen ons op buitengewone wijze”

“Ik denk dat de royals ons over het algemeen op een buitengewone manier dienen, in wat voor hen letterlijk een levenslange gevangenisstraf is”, aldus Welby. “Ik denk dat we niet van hen mogen vragen om bovenmenselijke heiligen te zijn, want niemand is zo. Iedereen maakt fouten, iedereen is menselijk.” En: “Het is heel gemakkelijk om dingen naar hun hoofd te gooien – ze zijn veel zichtbaarder dan de meeste mensen. En wanneer mensen fouten maken, dan moet je onthouden dat iedereen menselijk is.”