Tientallen gewonden bij gewelddadig protest tegen burgerschapswet in New Delhi

Bij gewelddadige protesten tegen de nieuwe burgerschapswet zijn in het Indiase New Delhi tientallen gewonden gevallen. Duizenden mensen waren zondag de straat opgetrokken om te protesteren tegen de omstreden wet. Heel wat voertuigen, waaronder ook bussen, werden in brand gestoken. De politie zette traangas in en ging de manifestanten met wapenstokken te lijf. Minstens 50 personen werden opgepakt. De geamendeerde burgerschapswet werd woensdag door het parlement in New Delhi goedgekeurd, en maakt het makkelijker voor bepaalde religieuze minderheden, zoals de hindoes, sikhs, boeddhisten, Jains, Parsi en christenen, uit naburige landen met een moslimmeerderheid om staatsburger van India te worden. De wet geldt echter niet voor moslims.
De Indiase premier Narendra Modi verklaarde op twitter dat de wet het leed van veel vervolgde minderheden zal verlichten, maar de oppositie ziet dat anders. “De wet is een aanval op India’s grondwet en democratie. Ze raakt de ziel van India en is moreel laakbaar”, aldus Anand Sharma van de Nationale Congrespartij.
Het VN-mensenrechtenbureau in Genève omschrijft de wet als “fundamenteel discriminerend”. Ze “ondermijnt de belofte van gelijkheid voor de wet, waartoe India zich onder andere via de eigen grondwet heeft verbonden”, luidt het.

bron: Belga