Scottish Open snooker - Mark Selby houdt Jack Lisowski van eerste rankingtitel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mark Selby heeft zondag in Glasgow het Scottish Open snooker gewonnen. In de finale nam de 36-jarige Engelsman met 9-6 de maat van zijn 28-jarige landgenoot Jack Lisowski. Lisowski startte sterk, met breaks van 73, 58 en 55 in de eerste twee frames. Dankzij breaks van 78, 75, 117 en 57 kon Selby toch met een 5-3 voorsprong gaan rusten. In de avondsessie potte "The Big Lisowski" nog breaks van 119, 80, 65 en 58 weg, maar meer dan drie frames leverde hem dat niet op. Selby liet geen enkele hoge break meer noteren, maar "The Jester from Leicester" speelde het spelletje tactisch slimmer.

De drievoudige wereldkampioen (2014, 2016, 2017) mocht zo zijn zeventiende rankingtitel vieren, de tweede dit seizoen. In oktober won hij al het English Open. Slechts vijf spelers hebben meer rankingtitels dan Selby op hun naam. Dat zijn Ronnie O'Sullivan en Stephen Hendry (36), John Higgins (30), Steve Davis (28) en Mark Williams (22). Lisowski slaagde er nog niet in een rankingtoernooi te winnen. Na nederlagen tegen de Australiër Neil Robertson in de finales van het Riga Masters 2018 en het China Open 2019 is hij voor de derde keer runner-up.

"Lisowski zal heus nog wel een toernooi winnen", verklaarde Selby. "Na O'Sullivan is hij de meest getalenteerde speler die ik al gezien heb. Waar wij hard op moeten trainen, komt bij hem als vanzelf. Hij pot de meest onmogelijke ballen. Dit was echt een moeilijke wedstrijd, het is fantastisch dat ik ze win. Het zelfvertrouwen is weer terug, maar het kan altijd nog beter. Helemaal tevreden ben ik nooit."

Lisowski kon leven met de nederlaag. "Ik vond dat ik de eerste vier frames echt heel goed speelde en toch stond het maar 2-2. Het safety spel van Selby is dan ook geweldig. Ik heb hier vandaag van hem geleerd dat mijn safety's nog veel beter kunnen. Daar ga ik aan werken."

Selby streek voor zijn zege 70.000 pond (84.000 euro) op, voor Lisowski was er 30.000 pond (36.000 euro). Op de Order of Merit klimt Selby, lang de nummer een van de wereld, van de zesde naar de vierde plaats op. Lisowski stijgt van veertien naar dertien. Judd Trump blijft de nummer een, voor Mark Williams en Ronnie O'Sullivan. Luca Brecel werd in Glasgow in de eerste ronde uitgeschakeld, maar boekt desondanks één plaatsje winst: van 37 naar 36.

bron: Belga