DEME en Rent-A-Port sponsorden vzw van Jean-Claude Fontinoy

DEME en Rent-A-Port sponsorden vzw van Jean-Claude Fontinoy

Baggerbedrijf DEME en havenbedrijf Rent-A-Port sponsorden de vzw Les Plus Beaux Villages de Wallonie samen voor minstens 75.000 euro, in 2014 en 2015. Dat blijkt uit een lijst met betalingen die Apache ging inkijken in de griffie van de handelsrechtbank in Namen. Jean-Claude Fontinoy, de rechterhand van EU-commissaris Didier Reynders, is onderzvoorzitter van de vzw en houdt er zich bezig met de sponsoring. Het parket in Namen startte enkele maanden geleden een opsporingsonderzoek na getuigenissen over hoe de vzw door Fontinoy zou zijn gebruikt om smeergeld te ontvangen. DEME en Rent-A-Port zijn allebei in handen van de Belgische holding Ackermans & van Haaren. De sponsoring door de twee bedrijven werpt volgens Apache nieuw licht op de rol van de Belgische overheid en van Jean-Claude Fontinoy in een Vietnamees havenproject.

Uit de Paradise Papers, waarover De Tijd, Knack en Le Soir twee jaar geleden berichtten, bleek al dat de Belgische overheid via haar investeringsvehikel Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI), waar Fontinoy voorzitter is van de raad van bestuur, participeerde in de vennootschap Infra Asia Development Limited, met zetel op de Britse Maagdeneilanden. Via dat vehikel wordt een grootschalig havenproject in Noord-Vietnam uitgebouwd. Rent-A-Port participeerde ook in Infra Asia.

De voormalige inspecteur van de Staatsveiligheid die in september forse beschuldigingen over corruptie uit aan het adres van Reynders en Fontinoy, bracht onder meer de toeristische vzw ter sprake. Eind september seponeerde het Brussels parket het dossier tegen Reynders.

Bij de politie liepen getuigenissen binnen over betalingen van grote sommen geld die zouden dienen om Fontinoy te betalen voor bewezen diensten. Twee weken terug bevestigde het parket in Namen dat er naar aanleiding van de getuigenissen een opsporingsonderzoek werd opgestart.

DEME of Rent-A-Port worden nergens vermeld als sponsor op de website of in publicaties van de vzw. De bedrijven gingen niet in op de vraag van Apache om de opvallende sponsoring te verklaren. Ook de vzw Les Plus Beaux Villages de Wallonie reageerde niet op vragen.

bron: Belga