CM klaagt grote prijsverschillen voor ziekenhuiskamers aan

De Christelijke Mutualiteit hekelt de grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen voor eenzelfde medische ingreep in hetzelfde type van kamer. In het kader van de vijftiende editie van haar ziekenhuisbarometer, die maandag/vandaag bekend wordt gemaakt, stelt CM de ereloonsupplementen in vraag en eist het ziekenfonds meer transparantie over de manier waarop ziekenhuizen en artsen de vergoedingen onder elkaar verdelen. Een ziekenhuisopname in een kamer voor twee of meer personen kost gemiddeld zes keer minder dan in een eenpersoonskamer. Dat komt omdat artsen geen ereloonsupplementen mogen aanrekenen bij een gemeenschappelijke kamer. Ereloonsupplementen zijn bedragen die artsen kunnen aanrekenen bovenop het normale honorarium, die zijn in 2018 alweer met 4,7 procent gestegen bovenop de index, blijkt ook uit de ziekenhuisbarometer.
In een eenpersoonskamer betaalt een patiënt nu 1.619 euro per opname uit eigen zak. Voor een kamer met twee of meer personen is dat 278 euro. Maar de keuze voor een gemeenschappelijke kamer bij ziekenhuisopname biedt niet in alle ziekenhuizen de garantie op een lagere factuur. Zo zijn er ziekenhuizen waar de kostprijs ten laste van de patiënt voor dezelfde ingreep bijna even hoog is in een kamer voor twee of meer personen als in een eenpersoonskamer omdat er allerlei supplementen worden aangerekend.
“We kunnen niet anders dan concluderen dat ziekenhuizen en/of artsen creatieve manieren zoeken om extra inkomsten te genereren. Niet-vergoedbare honoraria zijn er daar één van, maar ook de ereloonsupplementen, kamersupplementen of comfortsupplementen voor bijvoorbeeld een televisie of koelkast op de kamer, blijven oplopen”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. Ook een hospitalisatieverzekering biedt niet altijd garantie, zegt CM, aangezien niet alle verzekeringen niet-vergoedbare honoraria terugbetalen.
CM wijst ook op de nood van eenpersoonskamers. “De patiënt vraagt ernaar, ziekenhuizen richten er steeds meer in en internationaal onderzoek toont aan dat eenpersoonskamers meer voor- dan nadelen hebben”, aldus de mutualiteit. Ze wil ook dat eenpersoonskamers de norm worden voor opnames met minstens één overnachting. “Dat kan echter alleen als er een verbod komt op ereloonsupplementen”, klinkt het.
Ook pleit CM ervoor om een deel van de premies die nu betaald worden voor hospitalisatieverzekeringen, over te hevelen naar de wettelijke ziekteverzekering. “Dat is mogelijk omdat er zonder ereloonsupplementen eigenlijk geen hospitalisatieverzekeringen meer nodig zijn”, aldus Van Gorp. “Voorwaarde om dat te doen is wel dat er transparantie komt over de manier waarop ziekenhuizen en artsen het geld onder elkaar verdelen. Vandaag is die er niet. Ook andere supplementaire kosten, zoals niet-vergoedbare honoraria, moeten transparant gereguleerd worden.”

bron: Belga