Britse regering wil nieuw Lagerhuis vrijdag over brexit laten stemmen

Britse regering wil nieuw Lagerhuis vrijdag over brexit laten stemmen

Vrijdag zal het Britse parlement kunnen stemmen over het brexit-akkoord dat premier Boris Johnson onderhandeld heeft met de Europese Unie. Dat heeft een regeringswoordvoerder verklaard. Het vorige brexit-akkoord raakte nooit door het Lagerhuis, maar dankzij zijn ruime verkiezingsoverwinning van afgelopen donderdag moet Johnson de aangepaste tekst normaal gezien vlot goedgekeurd krijgen. Dat moet de weg vrijmaken voor de Britten om ten laatste op 31 januari 2020 de Europese Unie te verlaten.

Morgen hernemen het Lagerhuis en zijn (nieuwe) leden de werkzaamheden. De 650 parlementsleden – onder wie 365 Tories – zullen Lindsay Hoyle herbevestigen als voorzitter, waarna deze vervolgens formeel met de agenda van de regering moet instemmen.

Officieel wordt de nieuwe legislatuur donderdag hervat. Dan vindt ook de Queen’s Speech plaats, waarbij koningin Elizabeth de prioriteiten van de herschikte regering-Johnson uit de doeken zal doen.

Als het van de regering afhangt, vinden de eerste en de tweede lezing van de brexit-wetgeving vrijdag plaats, waarna in januari voor de derde en laatste keer kan worden gestemd. Daarna moet ook het Hogerhuis nog zijn goedkeuring aan het terugtrekkingsakkoord hechten.

bron: Belga