Tokio stelt zijn olympisch stadion voor dat weerstand moet bieden tegen de hitte

Tokio stelt zijn olympisch stadion voor dat weerstand moet bieden tegen de hitte

De stad Tokio heeft haar nieuwe olympische stadion voorgesteld voor de Olympische Spelen van volgende zomer in Tokio (24 juli-9 augustus). Het stadion werd gebouwd op de site waar voorheen het oude olympische stadion stond, dat geconstrueerd werd voor de Olympische Spelen in Tokio in 1964. Het nieuwe stadion werd ontworpen door de bekende Japanse architect Kengo Kuma en telt 60.000 plaatsen. De constructie van het stadion werd geïnspireerd op traditionele technieken. Zo werd veel hout gebruik. Bijna 2.000 kubieke meter cederhout werd getransporteerd vanuit heel Japan.

Het stadion moet komende zomer weerstand bieden tegen de felle hitte die Tokio in de zomer kan teisteren. Temperaturen boven de veertig graden zijn geen uitzondering in de Japanse hoofdstad. 185 grote ventilatoren en acht sproeisystemen werden geïntegreerd om voor verkoeling te zorgen.

De hitte is één van de grootste zorgen van het Japanse organisatiecomité sinds diverse artsen waarschuwden voor het risico op zware medische gevolgen bij het sporten in zeer warme temperaturen. De marathons en snelwandelwedstrijden werden daarom al verplaatst naar Sapporo, op het noordelijk gelegen eiland Hokkaido.

De Japanse eerste minister liet bij de voorstelling noteren dat het een stadion “met een hoog niveau van design is, in harmonie met zijn omgeving”.

Het stadion, dat ongeveer 157 miljard yen (1,3 miljard euro) heeft gekost, zal de openings- en sluitingsceremonie ontvangen, net als de atletiekproeven en enkele voetbalwedstrijden.

Voormalig sprintkoning Usain Bolt zal als één van de eersten voet kunnen zetten op de olympische piste. Hij neemt op 21 december deel aan een exhibitiewedstrijd voor estafetteteams. De eerste officiële wedstrijd in het stadion is de Japanse bekerfinale in het voetbal op Nieuwjaarsdag. Met Thomas Vermaelen staat dan mogelijk een Belg op het terrein. De Rode Duivel moet dan wel met zijn team Vissel Kobe op 21 december nog de halve finale winnen tegen Shimizu.

bron: Belga