“Grootste vervuilers hebben VN-klimaatbesprekingen gegijzeld”

Grootste vervuilers hebben VN-klimaatbesprekingen gegijzeld

Het Wereldnatuurfonds (WWF) betreurt dat de klimaattop in Madrid vanochtend geëindigd is met grote uitstoters, zoals de VS, China, India, Japan, Brazilië en Saoedi-Arabië, “die hun verantwoordelijkheid ontkennen”. “Ze blokkeerden de voortgang in Madrid”, zegt WWF. De Europese Unie was een lichtpunt, ook al blijft België in de staart van het Europese peloton hangen. “Met uitzondering van de Europese Unie toonden vooral de grootste uitstoters een volledig gebrek aan wil om op te treden tegen de aanstormende klimaatverandering. De landen zullen hun posities, die steeds meer in strijd zijn met de wetenschap en de publieke opinie, moeten rechtvaardigen tegenover de honderdduizenden jonge mensen die de voorbije maanden op straat kwamen, tegenover de vele mensen die vandaag al lijden onder de klimaatverandering, en tegenover hun eigen bevolking”, zegt WWF in een communiqué.

De keuze van de EU voor klimaatneutraliteit tegen 2050 noemt WWF “een van de weinig lichtpunten”. “België blijft in de staart van het Europese peloton hangen. Gelukkig sloot ons land zich uiteindelijk toch aan bij de verklaring van San José (die voorgesteld werd door Costa Rica, nvdr), die respect voor het akkoord van Parijs en hoge ambities op wereldniveau vraagt. Ons land heeft werk aan de winkel om het akkoord van Parijs na te leven.”

WWF vraagt dat Vlaanderen constructief samenwerkt met de andere regio’s om tot een doeltreffend klimaatbeleid te komen. “De Waalse en Brusselse regeringen hebben begrepen dat we vooruit moeten met ons klimaatbeleid. We hopen dat de Vlaamse regering zich daar alsnog bij aansluit.”

bron: Belga