Federale formatie: “N-VA heeft geen enkel compromisvoorstel gedaan”

Federale formatie: "N-VA heeft geen enkel compromisvoorstel gedaan"

De kloof tussen PS en N-VA is “immens” en de Vlaams-nationalisten doen “geen enkel compromisvoorstel”. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette vandaag verklaard. Magnette bevestigde dat hij gisteren een ontmoeting had met N-VA-voorzitter Bart De Wever, onder auspiciën van informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez. “De N-VA wil haar verantwoordelijkheid niet nemen. Ze hebben een panische angst om dat te doen. Bart De Wever durft niet zeggen dat hij de stap niet wil zetten, maar maakt ook geen openingen voor compromissen”, zei Magnette op RTL-TVI.

De Franstalige socialist betreurde nogmaals de forse uitspraken van De Wever over Franstaligen (“passieve kiezers”, aldus De Wever, nvdr). “De Wever is een beetje zoals een klein kind dat anderen op de speelplaats beledigt en dan komt klagen dat niemand met hem wil spelen.”

De ontmoeting gisteren lijkt ‘correct’ te zijn verlopen, maar de kloof tussen PS en N-VA lijkt niet kleiner te worden. “De N-VA beweegt niet. We lopen tegen een muur”, stelt de PS-voorzitter, die laat verstaan dat zijn partij zich bereid tot compromissen heeft getoond. Magnette herhaalde zijn oproep tot “de verantwoordelijke partijen om rond de tafel te gaan zitten en zo snel mogelijk een regering te vormen”.

bron: Belga