De Wever zet Vlaamse regering niet op spel, “maar het wordt niet evident”

De Wever zet Vlaamse regering niet op spel

Indien er federaal een paarsgroene regering tot stand komt, dan wil N-VA-voorzitter Bart De Wever de Vlaamse regering “bij uitstek” niet laten ontploffen. Het zal volgens hem echter geen eenvoudige situatie geven, want een paarsgroene tekst zou “volledig haaks” staan op het Vlaams regeerakkoord. Dat heeft De Wever verklaard in De Zevende Dag. Hij gaf ook aan niet “on speaking terms” te zijn met Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Voormalig premier Herman Van Rompuy (CD&V) gaf in De Zondag aan dat volgens hem De Wever aanstuurt op een paarsgroene regering, zodat hij federaal in de oppositie kan en “guerilla” kan voeren vanuit de Vlaamse regering. “Dat was de strategie van Yves Leterme tussen 2004 en 2007, zoals Herman Van Rompuy zich nog wel zal herinneren, maar dat is absoluut niet mijn agenda”, reageerde De Wever in het Eén-programma.

Hij keert de rollen net om en vraagt zich af hoe partijen een akkoord kunnen sluiten in Vlaanderen en dan “aan de overkant van de straat” volledig het tegenovergestelde zouden verdedigen in een paarsgroene constellatie. Het gaat voor alle duidelijkheid over Open Vld en eventueel ook CD&V. Volgens De Wever staat de nota van toenmalig informateur Paul Magnette haaks op het Vlaams akkoord. Bovendien bevat het Vlaams regeerakkoord aspiraties die federaal een vervolgstuk moeten krijgen en is dat onmogelijk in een paarsgroen verhaal.

De Wever gaf nog aan dat hij bij de vorming van de Vlaamse regering een afspraak heeft gemaakt dat hij coalitiepartners Open Vld en CD&V federaal niet zou laten vallen indien zijn partij in beeld zou komen. Er werd toen geopperd dat de PS in een paarsgele coalitie Open Vld niet aan boord wilde. “Het was een entente. Ik zal jullie niet laten vallen”, aldus De Wever. In omgekeerde richting werd die deal niet uitgesproken.

Intussen zijn De Wever en Open Vld-voorzitster Rutten niet on speaking terms. De N-VA-voorzitter verwijst daarbij naar de gesprekken die plaatsvonden tussen de paarsgroene partijen, terwijl N-VA de onderhandelingen “in de media” moest volgen. De Wever bevestigde tussen de regels dat Rutten oorspronkelijk ook zou deel uitmaken van de Vlaamse regering, maar in laatste instantie afhaakte, zodat enkel uittredend CD&V-voorzitter Wouter Beke meestapte. “Ik ga u niet tegenspreken”, klonk het.

Met de aanstelling van informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens is “een nieuwe fase” aangebroken. De Wever vindt dat het duo heel pertinent te werk gaat. “Ik voel me au sérieux genomen”. Na de dubbelzinnige uitspraken van vicepremier David Clarinval (MR), is het voor De Wever ook niet duidelijk wat de situatie is bij de Franstalige liberalen.

bron: Belga