Russische veiligheidsdienst zegt aanslag van IS te hebben verijdeld

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Russische veiligheidsdienst FSB zegt vandaag een jihadistische cel van terreurorganisatie Islamitische Staat IS te hebben ontmanteld die een aanslag aan het voorbereiden was. Vijf leden van de cel zijn in Moskou gearresteerd. De cel bestond volgens een communiqué van de FSB uit twee Russen en drie inwoners van Centraal-Aziatische landen die "zich opmaakten om terreurdaden te plegen". Er is een kalasjnikov aanvalswapen in beslag genomen, een pistool, een springtuig en instructies vanwege kaders van IS. FSB-hoofd Aleksander Bortnikov, heeft deze week gezegd dat zijn diensten al vijftig aanslagen in Rusland hebben voorkomen.

Nog volgens de veiligheidsdienst hebben bijna 2.900 Russische jihadisten, voornamelijk uit instabiele moslim-deelrepublieken in de Kaukasus, gevochten in Irak en Syrië, met daarnaast duizenden strijders uit Centraal-Azië die een omvangrijke diaspora in Rusland vormen.

Sinds Rusland in september 2015 militair in Syrië is tussengekomen als bondgenoot van het regime in Damascus, is het al herhaaldelijk met represailles bedreigd door IS of de Syrische branche van al-Qaida.

Bron: Belga