Hooggerechtshof in VS beslist voor verkiezingen over vrijgave belastingaangiftes Trump

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft vrijdag aanvaard om het beroep van Donald Trump te onderzoeken. De Amerikaanse president verzet zich tegen een beslissing van een federaal hof van beroep dat hij zijn belastingaangiftes, waar de procureur van Manhattan al maanden naar vraagt, wel degelijk moet vrijgeven. Het Hooggerechtshof kondigde aan dat het de argumenten van de partijen zou horen "tijdens zijn zitting in maart 2020". Een beslissing zou voor 30 juni genomen worden, wat voor de presidentsverkiezingen van november 2020 is.

In de tussentijd heeft het hof een rechterlijke beslissing opgeschort die het voormalige boekhoudkantoor van de president en twee banken verplichtte om de documenten door te sturen.

Trump is de eerste Amerikaanse president sinds Richard Nixon (1969-74) die weigert om zijn belastingaangifte openbaar te maken, zoals dat de gewoonte is tijdens de campagne. Al van in het begin verklaarde Trump dat hij de documenten niet kon vrijgegeven, omdat hij extra controles moest ondergaan door de belastingdienst.

Naast de procureur van Manhattan, verkozen als Democraat, hebben ook Democratische parlementsleden zowel in Washington als in New York dossiers ingediend om Trump te verplichten om zijn fiscale situatie vrij te geven

bron: Belga