Britse verkiezingen – “Wat definitief resultaat ook is, EU is klaar voor volgende stap in brexit”

De Europese Unie wacht het definitieve resultaat van de Britse parlementsverkiezingen af vooraleer commentaar ten gronde te geven. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Charles Michel gezegd na afloop van de eerste dag van de Europese top. “Maar weet dat we hoe dan ook klaar zijn voor de volgende stap.” Vrijdag, op de tweede dag van de top, bespreken de 27 Europese lidstaten de stand van het brexitproces. Hoe het verder moet met het Britse vertrek uit de EU, zal in grote mate afhangen van het resultaat van de verkiezingen. Zoals het er nu naar uitziet haalt uittredend premier Boris Johnson een comfortabele meerderheid en mag ervan uitgegaan worden dat hij zijn brexitakkoord vlot door het Lagerhuis zal kunnen loodsen.
Wat er ook gebeurt, de Europese Unie is klaar voor de “volgende stap”, zei Michel. Na het vertrek van de Britten uit de EU zullen beide partijen onderhandelingen over een handelsakkoord aanknopen. Michel hamerde op de eenheid onder de Europese landen en zei dat de EU in ieder geval nauw wil blijven samenwerken met het Verenigd Koninkrijk.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kijkt ernaar uit om van de nieuwe Britse eerste minister te horen wat zijn aanpak is. “De Commissie staat klaar voor wat er ook mag gebeuren. Wij kunnen de onderhandelingen beginnen van zodra dat nodig is.”

bron: Belga