Britse verkiezingen – Traditioneel Labourdistrict Blyth Valley stemt voor het eerst in 69 jaar Conservatief

Een eerste historisch resultaat bij de Britse verkiezingen viel te noteren in Blyth Valley, een kiesdistrict in het graafschap Northumberland in het noorden van Engeland. Voor het eerst in 69 jaar hebben de kiezers daar een kandidaat van de Conservatieve partij naar het Lagerhuis gestemd. “Eén van dé resultaten van deze avond”, klonk het meteen bij de BBC. Het is kenmerkend voor het historische verlies dat de Labourpartij volgens de exitpolls boven het hoofd hangt in heel het land. Ian Levy, kandidaat voor de Conservatieve partij van premier Boris Johnson, kreeg 17.330 stemmen achter zijn naam. Susan Dungworth, kandidaat voor de Labourpartij, bleef hangen op 16.728.
Sinds het kiesdistrict in 1950 werd opgericht, stemde de bevolking telkens Labour of onafhankelijk. De regio is altijd zeer afhankelijk geweest van de industrie en was dus een traditioneel Labour-district.
Politiek verslaggever Andrew Marr verwoordde het zo: “Als ik hier nu geen commentaar zou moeten geven, zou mijn mond tot op de grond openvallen van verbazing (‘jaw on the ground’)”.
Levy bedankte zijn kiezers en Boris Johnson. “Dit is een enorme verantwoordelijkheid die ik op mij genomen heb”, zo zei hij. “Ik neem maandag de trein naar Londen. We gaan de Brexit erdoor krijgen en een sterke economie opbouwen voor Groot-Brittannië.”

bron: Belga