Britse verkiezingen – Labour verliest opnieuw twee bolwerken

Met Workington en Darlington heeft Labour nog twee belangrijke bolwerken verloren. Meteen verdwijnen ook de eerste Labour-kopstukken uit het Lagerhuis: Sue Hayman en Jenny Chapman, twee zogenaamde ‘schaduwministers’, moeten hun zetel afstaan aan een Tory. Workington, aan de Engelse westkust, was al sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog nagenoeg onafgebroken in handen van Labour. Partijkopstuk Sue Hayman verliest er nu met meer dan 4.000 stemmen verschil van de Conservatief Mark Jenkinson.
Ook Darlington gaat naar de Conservatieven: Peter Gibson neemt er over van Jenny Chapman, een van de belangrijkste stemmen rond brexit voor Labour.
Eerder ging ook al Blyth Valley naar de Conservatieven, en dat voor het eerst in 69 jaar.
Ook in Wales gaat een traditioneel rood bolwerk naar de Tories: in Vale of Clwyd Chris Ruane moet zijn zetel afstaan aan James Davies.
Het algemene resultaat ziet er niet goed uit voor Labour. Volgens de exitpolls haalt de linkse oppositiepartij maar 191 zetels, een verlies van 71. De Conservatieven van zittend premier Boris Johnson zouden er 50 bij krijgen en stranden op 368 zetels, een comfortabele absolute meerderheid. De positie van Labour-leider Jeremy Corbyn lijkt te wankelen, maar voor definitieve resultaten is het nog wachten tot morgenvroeg/vrijdagochtend.

bron: Belga