Britse verkiezingen – Corbyn gooit de handdoek (nog) niet

Labour-leider Jeremy Corbyn zal zijn partij niet meer leiden in een volgende verkiezingscampagne. Voorlopig stapt hij echter nog niet op: “Ik zal de partij leiden in een reflectieperiode, zodat discussie kan plaatsvinden en we naar de toekomst kunnen kijken.” Labour stevent af op een dramatische verkiezingsnederlaag. De exitpolls gaven de linkse oppositiepartij 191 zetels op 650, een verlies van 70 zitjes. Dat is intussen bijgesteld naar 201 zetels, maar het verschil met de Conservatieven van Boris Johnson, die 357 zetels zouden binnenrijven, is groot.
Partijleider Jeremy Corbyn geeft de nederlaag toe. “Dit is uiteraard een zeer teleurstellende nacht voor Labour”, zei hij donderdagnacht vanuit zijn kiesdistrict Islington North, waar hij wel overtuigend kon winnen. De brexit is de schuldige, zei hij. Dat heeft “het debat zo gepolariseerd, het normale politieke debat overgenomen en bijgedragen aan het resultaat voor Labour.” “Maar de problemen rond wonen, gezondheidszorg, onderwijs en milieu zullen niet weggaan omdat Boris Johnson de brexit kan hebben zoals hij ze wil. Ze zullen terugkomen, en die problemen zijn de kern van waar mijn partij in gelooft.”
Gedurende de avond en de nacht zwol de interne kritiek op Corbyn aan, maar hij is voorlopig niet van plan op te stappen. “Ik wil duidelijk maken dat ik mijn partij niet zal leiden in een toekomstige verkiezingscampagne. Maar er zal een reflectie plaatsvinden over wat nu moet gebeuren. Ik zal de partij leiden gedurende die periode, zodat die discussie kan plaatsvinden en we naar de toekomst kunnen kijken.” Hoe lang hij nog aan het roer wil blijven, maakte hij niet duidelijk. Corbyn blijft ook sowieso parlementslid voor Islington North, zei hij nog. De 70-jarige Labour-leider werd er nu al voor de tiende keer op rij verkozen.

bron: Belga