België herneemt steun aan VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen

België herneemt steun aan VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen

België start de steun aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) opnieuw op. Dat zegt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld). De steun was sinds augustus opgeschort na verhalen over fraude en mismanagement. De organisatie werd intussen doorgelicht en kreeg een nieuwe topman. UNRWA is het agentschap van de Verenigde Naties dat al 70 jaar instaat voor de hulp aan ongeveer 5,5 miljoen Palestijnse vluchtelingen op de Westelijke Jordaanoever, Gaza, Syrië, Libanon en Jordanië. Het agentschap is grotendeels afhankelijk van vrijwillige bijdragen van de staten en kampt al enkele jaren met een ernstige financiële crisis die haar dienstverlening, waaronder het organiseren van onderwijs, in gevaar brengt.

Afgelopen zomer doken verhalen op over fraude en mismanagement bij de organisatie. Net als heel wat donorlanden schortte België toen de steun voor UNRWA op. Voor België werd een betaling van 5,3 miljoen euro on hold gezet.

De voorbije maanden voerde de interne auditdienst van de VN een grondig intern evaluatieonderzoek. Die audit heeft intussen de aantijgingen van fraude uitgesloten en gaf aanleiding tot een nieuw managementplan.

Na het ontslag van onder meer de topman van UNRWA en de aanduiding van Christian Saunders als dienstdoend commissaris-generaal beslist België nu om de steun aan UNRWA te hernemen.

bron: Belga