Britse conservatieven behalen absolute meerderheid

De Britse Conservatieven hebben met hun belofte om "de brexit voor elkaar te krijgen" een absolute meerderheid behaald in het Britse Lagerhuis. Dat blijkt uit de zo goed als volledige resultaten van de vervroegde verkiezingen. De Tories zitten voorlopig aan 364 zetels, het beste resultaat voor de partij sinds 1987.
door
alain.narinx
Leestijd 2 min.

Dankzij deze absolute meerderheid hebben de Conservatieven de mogelijkheid om de formele uitstap uit de EU snel af te ronden, zoals ze tijdens de campagne uitvoerig beloofden. Wellicht zal het Britse parlement zich al op 20 december over het terugtrekkingsakkoord met de EU buigen. Met deze verkiezingsuitslag lijkt een goedkeuring van dat akkoord zo goed als zeker.

Bijltjesdag

Voor de grote concurrent, de sociaaldemocratische partij Labour, zijn de verkiezingen uitgedraaid op een bittere ontgoocheling. De partij verliest 59 zetels, om uit te komen op 203. Ook in enkele traditionele Labour-bastions werd verloren. Partijleider Jeremy Corbyn heeft intussen al aangekondigd dat hij zijn partij niet meer leiden in een volgende verkiezingscampagne. Hij blijft voorlopig wel aan het hoofd van Labour staan, om de partij door een "reflectieperiode" te leiden.

Wie wel onmiddellijk opstapt als partijleider, is Jo Swinson van de Liberal Democrats. Swinson raakte zelf niet verkozen. De leiding van de Liberal Democrats wordt volgens een mededeling van nieuwsagentschap PA overgenomen door een duo, parlementslid Ed Davey en barones Sal Brinton. Komend jaar zullen er verkiezingen plaatsvinden om een nieuwe leider aan te duiden.

Schotse onafhankelijkheid

Tot slot springt ook de uitslag van de Schotse nationalisten in het oog. De SNP haalt 48 van de 59 Schotse zetels binnen. Daarmee kan de partij 13 extra leden naar het Lagerhuis sturen.

Voor partijleidster Nicola Sturgeon is dit resultaat het signaal om door te zetten met haar eis om een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland te organiseren. "We willen de Schotse toekomst opnieuw in Schotse handen, dat is de belangrijkste boodschap van vanavond", reageerde Sturgeon bij de BBC.

In 2014 stemden de Schotten al eens over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Iets meer dan 55% was daar toen tegen. Een brexit zou de uitslag van een toekomstig referendum wel eens in het voordeel van het onafhankelijkheidskamp kunnen doen kantelen en zo het einde inluiden van het Verenigd Koninkrijk.