“Op vijf jaar kan je niet hemel en aarde veranderen”

Op vijf jaar kan je niet hemel en aarde veranderen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft begrip voor een aantal eisen die de vakbonden van de cipiers naar voor schuiven. “Maar op vijf jaar tijd kan je niet hemel en aarde veranderen”, zei de minister in De Ochtend op Radio 1. Geens hoopt dat de bouw van de geplande nieuwe gevangenissen in Haren en Dendermonde versneld kan worden. Sinds gisteravond wordt in de gevangenissen gestaakt. De vakbonden klagen daarmee het personeelstekort en de overbevolking in de gevangenissen en de slechte gevangenisinfrastructuur aan. Ze protesteren ook tegen de minimale dienstverlening die de regering wil invoeren.

“Ik heb maandag met de vakbonden gesproken. Ik heb begrip voor een aantal van hun eisen, maar op vijf jaar tijd kan je hemel en aarde niet veranderen”, zei de minister op de VRT-radio.

Geens zei onder meer dat er de laatste jaren gemiddeld vijfhonderd cipiers per jaar zijn aangeworden. Hij geeft toe dat het moeilijk is om de overbevolking in de gevangenissen aan pakken. “Dat heeft ook te maken met de zwaardere straffen die worden uitgesproken en met het feit dat onderzoeksrechters minder makkelijk enkelbanden geven aan arrestanten die nog niet zijn veroordeeld. En ik kan dat ook in het huidig maatschappelijke klimaat begrijpen.”

De minister wil ook dat de bouw van geplande gevangenissen sneller gaat. Dinsdag belde hij nog met Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) over de gevangenis in Haren en deze week beslist de ministerraad over de laatste fase van de gevangenis in Dendermonde. “We doen wat we kunnen”, aldus Geens.

bron: Belga