Koningin Mathilde bezoekt Koninklijk Conservatorium van Brussel

Koningin Mathilde bezoekt Koninklijk Conservatorium van Brussel

Koningin Mathilde heeft afgelopen voormiddag een bezoek gebracht aan de Nederlandstalige afdeling van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. De koningin nam deel aan een masterclass piano met onder meer pianist Daniël Blumenthal, gewezen laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Tijdens het bezoek aan de bibliotheek kon ze een onuitgegeven sonate van de Belgische violist Eugène Ysaÿe bewonderen en het saxofoonconcerto van de Belgische componist Paul Gilson, aanwinsten van de laatste jaren.

Koningin Mathilde nam ook deel aan een rondetafel, waar de internationale betrekkingen van de Nederlandstalige sectie werden aangesneden. “We hebben studenten van 57 verschillende nationaliteiten en 60 procent van onze studenten zijn internationale studenten”, aldus directrice Kathleen Coessens. “De koningin was bijzonder geïnteresseerd in de toekomst van de studenten. Ze vroeg ieder van hen naar hun motivatie en ambities voor de toekomst”.

De renovatie van het gebouw werd ook aangesneden. De werken zouden in 2023 beginnen, want de architectuurplannen worden nog nader bekeken. In dat kader worden gesprekken gevoerd met Bozar en Flagey voor alternatieven gedurende renovatie van de concertzaal van het conservatorium.

De koningin woonde vervolgens de repetitie bij van een muzikale komedie in de music-hallzaal ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van dit departement. Een jazz ensemble nam nadien plaats op het podium om het belang te benadrukken van jazz voor het conservatorium, sedert 10 jaar beloont immers de Toots Thielemans Jazz Award elk jaar een student. Het twee uren durende bezoek werd afgesloten met een concert met oude muziek.

bron: Belga