Greenpeace zet gebouw Europese Raad in vuur en vlam

door
Belga
Leestijd 2 min.

Activisten van Greenpeace hebben deze ochtend, bij de start van de EU-top over het klimaat, de hoofdzetel van de Europese Raad letterlijk en symbolisch in brand gezet. Met grote spandoeken met vlammen en de boodschap "Climate Emergency" op maakte de milieuorganisatie duidelijk dat het de European Green Deal nog niet ambitieus genoeg vindt. De guerilla-actie van Greenpeace ging om 05.00 uur van start. De actievoerders blokkeerden enige tijd de Jubelparktunnel om via de ladder van een eigen brandweerwagen het gebouw te beklimmen met hun materiaal. Terwijl een dertigtal klimmers de grote banners bevestigde, stond een twintigtal activisten met kleinere spandoeken op straat om de voorbijrijdende fietsers en automobilisten te sensibiliseren met de boodschap "Klimaaturgentie, de planeet wacht niet".

Omstreeks 09.30 uur stond de gevel van de hoofdzetel van de Raad van Europa dan letterlijk in brand. Reusachtige banners met vlammen, rook en de boodschap "Climate Emergency" sierden de gevel, terwijl de actievoerders ook bengaals vuur opstaken om het vuur realistisch te doen lijken.

Greenpeace wil met de actie duidelijk maken dat de European Green Deal, die ambitieus is, niet ver genoeg gaat. De klimaatdoelstellingen richten zich op 2050, maar de milieuorganisatie roept de EU op om de uitstoot met minstens 65 procent te verminderen tegen 2030. Volgens een recent rapport van Climate Action Tracker zou de European Green Deal nog altijd leiden tot een opwarming van de aarde van 3 graden.

"Ons huis, de planeet dus, staat in brand, en nog doen onze politici niets om het vuur te blussen", zegt Joeri Thijs van Greenpeace België.

bron: Belga