SCHIETPARTIJ LEGERBASIS FLORIDA - Amerikaanse marine schort vliegopleiding voor Saoedi's op

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse marine heeft dinsdag bekendgemaakt dat het de vliegopleiding voor zo'n 300 Saoedische militairen opschort na de schietpartij op een legerbasis in Florida. Op Pensacola schoot een lid van de Saoedische luchtmacht drie mensen dood in een klaslokaal. De 21-jarige Mohammed Alshamrani was op de luchtmachtbasis in Florida voor een opleiding. De FBI liet eerder al weten dat hij de schietpartij behandelt als een terreurdaad. De vraag of Alshamrani alleen handelde of dat er anderen betrokken waren, wordt nog onderzocht.

De opleiding in klaslokalen zal volgens luitenant Andriana Genualdi deze week nog hervat worden voor de Saoedische studenten, maar ze zei niet hoe lang de vliegopleiding opgeschort zal zijn.

Het incident doet de relatie tussen Washington en Saoed-Arabië geen goed, terwijl die al wankel is.

De Amerikaanse president Donald Trump houdt vast aan de banden met Riyad ondanks de internationale kritiek wegens de oorlog in Jemen en de moord op journalist Jamal Khashoggi vorig jaar. Hij doet dat vooral omdat het koninkrijk massaal wapens koopt van de VS.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft in een telefoongesprek zijn medeleven betuigd aan Trump. Hij bevestigde ook dat het koninkrijk zijn hulp verleent door de Amerikaanse autoriteiten zo veel mogelijk informatie te bezorgen in het kader van het onderzoek.

bron: Belga