Onrust Hongkong – Internationale experts “houden zich afzijdig” bij onderzoek naar politie

De internationale experten die betrokken zijn bij het onderzoek van de politiewaakhond naar de manier waarop de politie de manifestanten behandelt, zal “zich afzijdig houden”. Ze stellen dat het onmogelijk is om een nauwgezet onderzoek te voeren onder de onafhankelijke raad voor klachten over de politie (IPCC – Independent Police Complaints Council). In een statement stellen de experten woensdag dat ze “uiteindelijk concludeerden dat er een cruciaal tekort is aan de bevoegdheden, capaciteit en het vermogen tot onafhankelijk onderzoek van de IPCC”.
De internationale experten werden in september ingezet om tegemoet te komen aan een vraag van de bevolking. Die eiste een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld en wangedrag bij de botsingen met manifestanten die op straat kwamen tegen de regering.
In een verklaring, die in november was gelekt, hadden de experts al laten weten dat het IPCC meer bevoegdheden moest krijgen om een degelijk onderzoek te kunnen voeren. Volgens de voorzitter de onafhankelijke raad was het voor de experten moeilijk om de complexiteit van de situatie te bevatten.
Zes maanden geleden ontstonden de eerste protesten in Hongkong, nadat de regering een wet wilde goedkeuren die meer inmenging door China toeliet. De wet is ingetrokken, maar de protestbeweging vraagt intussen meer democratie en een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld bij vorige manifestaties.

bron: Belga