Greta Thunberg beschuldigt aan COP25 deelnemende landen van “bedrog”

Greta Thunberg beschuldigt aan COP25 deelnemende landen van "bedrog"

De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) heeft vandaag op de COP25-klimaatconferentie in Madrid ook de meest ambitieuze landen die aan de top deelnemen van “bedrog” beschuldigd als het over hun engagement gaat om de klimaatopwarming te bestrijden. “Een handvol rijke landen heeft beloofd om de broeikasuitstoot met enkele procenten te verminderen van nu tot het jaar zus of zo, of om klimaatneutraliteit te bereiken in een of ander jaar”, zei ze op een evenement dat door de VN werd georganiseerd in de marge van de COP25-klimaatconferentie in Madrid. “Dat lijkt op het eerste gezicht indrukwekkend, maar – zelfs als de intenties goed zijn – het getuigt niet van leiderschap of het inslaan van een nieuwe weg, het is eigenlijk puur bedrog”, zei de 16-jarige activiste.

“Want de meeste van hun beloftes houden geen rekening met de luchtvaart, de scheepvaart, de import of export van goederen. Ze bevatten wel de mogelijkheid om hun uitstoot te compenseren door geld te geven.”

“Deze COP-conferentie is eigenlijk verworden tot een gelegenheid voor veel landen om zich uit hun onvermogen uit te lullen of om geen kleur te hoeven bekennen over hun ambities”, concludeerde Thunberg.

“Er zijn landen die handige trucs bovenhalen om maar niet echte actie te moeten ondernemen. En dan is er nog de weigering van de landen om te betalen voor die landen die nu al getroffen zijn door klimaatrampen.” “Hoe reageren jullie op het feit dat er niets wordt ondernomen zonder daar kwaad over te worden?”, besloot ze.

Even voor de jonge Zweedse aan het woord kwam, had de directrice van Greenpeace International, Jennifer Morgan, haar woede al tot uiting laten komen, toen ze vaststelde dat er in 25 jaar niet zo een grote kloof was vertoond tussen de COP en de buitenwereld. “De oplossingen liggen voor het grijpen”, zei ze. “Maar waar zijn de kampioenen? Waar zijn de echte leiders? Waar zijn de volwassenen in deze zaal?…”

“Het zijn donkere dagen voor de klimaatpolitiek”, besloot ze. “Het hart van het Akkoord van Parijs klopt nog, maar zéér zwak.”

bron: Belga