Festivalgangers screenen mag nog altijd, maar heeft weinig zin

Festivalgangers screenen mag nog altijd

Het is nog altijd wettelijk mogelijk bezoekers van festivals te screenen in de politiedatabank, maar volgens het Comité P leiden die screenings niet tot minder incidenten. Dat bericht De Tijd vandaag. In 2017 was er heisa nadat de politie bezoekers van Tomorrowland had gescreend en nadat sommige festivalgangers waren geweigerd. Begin 2018 verspreidde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een rondzendbrief met regels om alle medewerkers van festivals te screenen. Jambon liet verstaan dat er geen screenings van bezoekers meer zouden gebeuren, maar dat ze wel strenger gefouilleerd zouden worden aan de ingang.

In een nieuw rapport van politiewaakhond Comité P staat nu dat screenen van festivalgangers nog altijd mogelijk is. In tegenstelling tot wat destijds in de pers is verschenen, heeft de rondzendbrief van Jambon niet geleid tot een verbod.

Comité P trekt in het rapport van het nut van die screenings in twijfel. Het keek naar het aantal incidenten die in 2017 en 2018 op Tomorrowland plaatsvonden en besluit dat er in 2018 niet significant meer problemen waren dan in 2017, toen de festivalgangers wel werden gescreend. De screenings leiden er niet toe dat voor het festival minder politiemensen nodig waren, wat in 2017 als argument werd aangehaald.

bron: Belga