Britse verkiezingen – Peiling voorspelt winst voor Conservatieven

De conservatieve partij van de Britse premier Boris Johnson gaat een meerderheid halen bij de verkiezingen op 12 december. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van opiniepeiler YouGov. Die overwinning zou wel minder groot zijn dan eerder is voorspeld. De Conservatieven zouden 339 van de 650 zetels in het Lagerhuis binnenhalen. Dat is een stijging tegenover de verkiezingen in 2017, maar minder dan de opiniepeiler eerder had voorspeld. Eind november stelde die dat ze partij van Johnson 359 zetels zou halen.
Oppositiepartij Labour zou stranden op 231 zetels, wat er 12 minder zijn dan in 2017. De Scottish National Party (SNP) zou met 6 zetels groeien tot 41 en de Liberal Democrats zouden 15 zetels binnenhalen
De meeste analisten gaan uit van een comfortabele meerderheid voor de Conservatieven.
De Britten trekken naar de stembus nadat het parlement weigerde om te stemmen over de brexit-deal die Johnson overeengekomen was met de Europese Unie. Sinds het referendum in 2016 al is de politieke klasse volledig in de ban van het einde van het EU-lidmaatschap. Twee regeringen – die van David Cameron en van zijn opvolgster Theresa May – overleefden de brexit niet. Huidig premier Boris Johnson hoopt op een andere uitkomst.

Bron: Belga