Nieuw-Zeeland op zoek naar huid om slachtoffers vulkaanuitbarsting te behandelen

Vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland
AFP / M. Melville

De dokters die de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland behandelen gaan nog eens 1,2 miljoen vierkante centimeter huid bestellen om tegemoet te komen aan de noden van de patiënten. Dat heeft Peter Watson, hoofdgeneesheer in de regio Counties Manukau, gezegd tijdens een persconferentie.

Sommige van de slachtoffers hebben bij de uitbarsting brandwonden opgelopen op 90 tot 95 pct van hun lichaam. In zes ziekenhuizen, verspreid over het hele eiland, worden vandaag nog 29 mensen verzorgd. Tien gewonde Australiërs zullen binnen de 24 uur naar huis gevlogen worden als ze stabiel genoeg zijn om te reizen.

Vijf mensen kwamen om kort nadat ze geëvacueerd werden van White Island, een eiland dat voor de kust ligt van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Dinsdag overleed een zesde slachtoffer in een ziekenhuis in Auckland.

Kans op nieuwe uitbarsting

De reddingsdiensten hebben de lichamen van acht vermisten nog altijd niet kunnen evacueren omdat het te onveilig is op het eiland. De politie heeft weinig hoop die acht mensen levend terug te vinden. “Dit is een bijzonder tragische situatie”, zei Sarah Stuart-Black, directeur van Nieuw-Zeelandse Civiele Bescherming, tijdens een persconferentie.

Volgens een wetenschapper van GNS Science is de kans op een nieuwe uitbarsting op het eiland sinds vanochtend weer toegenomen.

De Nieuw-Zeelandse politie maakte vandaag ook bekend dat alle vermisten en gewonden geïdentificeerd zijn. Ze publiceerden een lijst van negen namen, zeven Australiërs en twee Nieuw-Zeelanders. De lijst is nog niet volledig, omdat de politie nog niet met alle naasten contact gehad heeft.

Eerder zei de politie al dat 47 mensen op of vlak bij het eiland waren tijdens de uitbarsting. Onder hen zijn geen Belgen.